Kontakt:

Navn (må oppgis)

E-postadresse (må oppgis)

Telefonnummer (må oppgis)

Overskrift

Tekst

Morten Harry Olsen

Jeg er en “halvstudert røver” med grunnfag i kriminologi og filosofi, og avbrutte studier i journalistikk ved University of Kansas og teatervitenskap ved UiO. Før jeg debuterte hadde jeg en rekke jobber og oppdrag som ga rike erfaringer. Jeg var ekspeditør i en herrekonfeksjonsforretning, taxisjåfør, nattportiér på et vandrerhjem og kontormedarbeider i et datafirma, på det medisinske fakultetet og i driftsforvaltningen ved UiO, på Aker Sykepleierhøgskole, i UD m.m. Og jeg tilbragte til sammen tre år som dels sivil, dels militær pengeregnskapsfører i forsvaret.

Samtidig frilanset jeg som journalist og filmkritiker i lokalaviser, gjorde oversettelser for tegneserieforlaget Semic, og var frilans anmelder og skribent i musikkavisen Puls. Og så skrev jeg.

Jeg debuterte i 1985 med novellesamlingen For alt hva vi er verdt, og har siden levd i det litterære landskapet. Først og fremst som forfatter – en liste over utgivelsene finnes nedenfor – men også av mye annet, som har gitt meg bred erfaring. Jeg har hatt gleden av å redigere antologier av og med, samt oversette bøker av så vidt forskjellige forfattere som Kjell Askildsen, Arthur Arntzen, Kjartan Fløgstad, Jon Ewo, Minette Walters og Richard Ford.

Jeg har drevet med skriveopplæring og skrivekurs for både ungdom og voksne i omtrent 25 år, bl.a. som gjestelærer ved forfatterstudiet på Bø i Telemark, og de siste årene på Litteraturhuset i Oslo. Jeg har tatt grunnleggende coach-kurs og bruker en coachende tilnærming i opplæringen.

Bibliografi

For alt hva vi er verdt, noveller 1985 – Tarjei Vesaas´ debutantpris
Ganske enkelt Sand, roman 1986
En dans til, noveller 1988
Tråder, essays og artikler 1989
Mississippi, roman 1990 – hovedbok bokklubb – en av tidenes 25 beste krimbøker i Norge (Dagbladet)
Syndenes forlatelse, kriminalroman 1991
Mannen som hatet duer, skuespill 1992
Begjærets pris, kriminalroman 1993 – Rivertonprisen – hovedbok bokklubb
Tilfeldig utvalg, roman 1996 – hovedbok bokklubb
Naken for leseren, naken for Gud, essay 1997
Mord og galskap, roman om en forbrytelse 2000 – hovedbok bokklubb
Mississippi.neo, roman (bearbeidelse) 2002 – hovedbok bokklubb
Størst av alt, roman 2004 – Havmannprisen – hovedbok bokklubb
Golfballens flukt, 18 meditasjoner over golf, essays 2007
Adrian Marconis store sorg, roman 2010
Skrivehåndverket – en praktisk guide for nybegynnere, fagbok 2014

CV

litteraturkritiker Klassekampen, Oslo 1986-88
forfatterkonsulent Norsk Forfattersentrum, Oslo 1986-87
oversattredaktør Forlaget Oktober, Oslo 1991-1992
redaktør Bokklubben Krim og Spenning, Oslo 1992-96
redaktør for EXIT-serien, Aschehoug, Oslo 1996-97
prosjektkoordinator Foreningen Les!, Oslo 1998
prosjektkoordinator Nordland Fylkeskommune 2002
konsulent Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1998-2007
frilans reporter Norsk Golf, 2003-2010
redaksjonsmedarbeider Bokklubbens Reisebibliotek 2008-2010
konsulent forlaget Vigmostad & Bjørke, Oslo 2010-nå

medlem av Den norske Forfatterforenings litterære råd 1988-1991
formann Norsk Forfattersentrum 1989-91
formann arrangementskomitéen for Brageprisen 1991-1995
sekretær Rivertonklubben 1994-96(?)
nestformann Den norske Forfatterforening 1997-98
medlem av Norsk Kulturråds fagutvalg for litteratur og tidsskrifter 2005-2011
medlem/leder av Kulturrådets vurderingsutvalg for tegneserier 2005-2011
medlem av ankenemnda for voksen skjønnlitteratur, Kulturrådet 2013-2014
suppleant til innkjøpskomiteen for voksen skjønnlitterær prosa, Kulturrådet 2015–

"En intens roman om mennesket og forbrytelsen."

− Elle (om "Mord og galskap")

"En av de romanene som gir verdenslitteraturen vekst."

− Aftenposten (om "Størst av alt")

"Man føler seg besatt selv. Dette var mektig."

− Dagsavisen (om "Mord og galskap")

"Et mer ambisiøst romanprosjekt skal man lete lenge etter (…) en overbevisende, gripende roman til stor ettertenksomhet."

− Dagsavisen (om "Størst av alt")

"Olsen skriver med utsøkt vidd og humor, og han skaper liv i figurene på en enestående og svært visuell måte."

− Henne (om "Mord og galskap")

"Oj, oj, for en debut."

− VG (om "For alt hva vi er verdt")

"Det som många av dagens svenska författare säkert skulle behöva minst hundra sidor för att skildra klarar Olsen av på ett par rader."

− Svenska Dagbladet (om "En dans til")

"Mississippi er rett og slett drivende god. (...) Ingen ord er overflødige."

− Dagbladet (om "Mississippi")

"Et personlig grep og en originalitet man skal lete lenge etter."

− Fredriksstad Blad (om "Mississippi")

"Krim av internasjonalt format. (...) en psykologisk thriller av høy klasse."

− Aftenposten (om "Begjærets pris")

"En uhyre talentfull bok, skrevet av en forfatter som virkelig behersker sine virkemidler."

− Dagbladet (om "For alt hva vi er verdt")

"Den er et eksempel på kriminallitteratur på sitt beste."

− Dagbladet (om "Begjærets pris")

"Norsk krim på topp. (...) Norges mest spennende kriminalforfatter i dag."

− Dagens Næringsliv (om "Tilfeldig utvalg")